Народ мій є! Народ мій завжди буде!

/Files/images/listopad_2014/2014-11-04_18-13-33_333.jpg

Ще рік тому ніхто з нас не міг і подумати, що непроханою гостею в країні стане війна. Тепер це жахливе слово щодня в кожного на вустах. Схід України став прикладом винахідливості й героїзму українців. Війна об’єднала й згуртувала нас, адже в зоні АТО – наші близькі, знайомі, друзі. Ніхто з них навіть не підозрював, що їх вважатимуть синами матері – України. Не здогадувався про це й колишній випускник Ясногородської ЗОШ І-ІІІ ступенів Білотіл Володимир, який прийшов вдруге у коротку відпустку із зони АТО. Так сталося, що по деяким причинам зустріч Володимира з учнями в школі не відбулася. Проте, коли приїхав в с. Півні до дідуся з бабусею, то школярі та друзі поспішали поспілкуватися з героєм і засипали його безліччю запитань. Я стояла осторонь і спостерігала за метушливою, допитливою дітворою.

Сама дивилася на Володимира та й промайнуло в думці, що ще ніби вчора сільський хлопець виконував важку сільську роботу вдома, поїхав до Миколаєва служити за контрактом. Тож теперішньому солдатові – контрактнику Збройних сил України довелося на собі переносити всі жахіття війни. Але як ця подія змінила молодого солдата! Ці зміни видно як зовні – став змужнілим, серйозним, подорослішав, так і в душі, зате посмішка не зникає з його вуст. Володя уважно, по-дорослому, слухав питання друзів, тож і я поставила декілька своїх запитань.

Зустріч з воїном, який ще вчора ризикував своїм життям на території Донецького аеропорту, зворушила наші серця. Хотілося все знати з перших вуст: яких видів зброя використовується, чи скоро закінчиться війна, як місцеве населення ставиться до визволителів, чи мають вони можливість дивитися новини, телепередачі, чи не холодно, чи одягнені по-зимовому, чи доходить допомога? Володимир доброзичливо відповідаючи на запитання, відчував свій обов’язок – не зганьбити чесне ім’я людини.

Теплі спогади односельчанина, земляка, випускника школи, приємні хвилини залишаться у Володимира після цієї зустрічі. Адже від імені учнів Ясногородської ЗОШ я мала змогу передати кошти, зароблені під час благодійної ярмарки, для придбання теплої натільної білизни (тельняшки), від Малоукраїнської та Нововолодимирівської шкіл грошову допомогу та обереги воїнам АТО. Всі ми побажали односельчанину Володимиру повернутися живим і здоровим, пообіцяли молитися за нього та життя і здоров’я військовослужбовців, які на передовій.

Народ мій є! Народ мій завжди буде! Ніхто не перекреслить мій народ! Пощезнуть всі перевертні й прибульці, і орди завойовників – заброд! (Василь Симоненко)

Низько вклоняємося воїнам і просимо в Бога миру та спокою на рідній землі.

С.Г.Білотіл, заступник директора з НВР Ясногородської ЗОШ І-ІІІ ст.

Кiлькiсть переглядiв: 410