Громадське обговорення про зміну типу та перейменування Великосолонівського ліцею

Інформаційне повідомлення

про проведення громадського обговорення про зміну типу та перейменування Великосолонівського ліцею

Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області

у Великосолонівську гімназію

Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області

Найменування організатора громадського обговорення: Єланецька селищна рада.

Питання, внесене на громадське обговорення: Рішення сесії Єланецької селищної ради від 02.12.2022 р. №22 «Про прийняття проєкту рішення «Про зміну типу та перейменування Великосолонівського ліцею Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області у Великосолонівську гімназію Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області».

Мета:урахування думки жителів Єланецької територіальної громади про зміну типу та перейменування закладів загальної середньої освіти відповідно до статті 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Нормативне забезпечення:

Стаття 143 Конституції України.Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції.

Стаття 103² Бюджетного кодексу України.1. Освітня субвенція спрямовується на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників у таких типах закладів освіти: 1) початкові школи, гімназії (крім дошкільних підрозділів у таких закладах), ліцеї.

Стаття 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».Реорганізація або ліквідація навчальних закладів комунальної форми власності здійснюється за рішенням місцевої ради.

Стаття 25 Закону України «Про освіту».Засновник закладу освіти зобов’язаний у разі реорганізації чи ліквідації закладу освіти забезпечити здобувачам освіти можливість продовжити навчання на відповідному рівні освіти.

Стаття 31 Закону України «Про повну загальну середню освіту».У складі закладів загальної середньої освіти можуть функціонувати такі внутрішні структурні підрозділи:

дошкільний підрозділ (у складі початкової школи або гімназії);

позашкільний підрозділ;

пансіон (у складі ліцеїв, спеціальних закладів загальної середньої освіти та закладів спеціалізованої освіти);

інші внутрішні структурні підрозділи.

Заклад загальної середньої освіти може мати у своєму складі філію (філії).

Структурний підрозділ діє відповідно до установчих документів закладу загальної середньої освіти та на підставі положення про нього, затвердженого керівником закладу загальної середньої освіти.

Стаття 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту».Утворення, реорганізація, ліквідація та перепрофілювання закладу загальної середньої освіти:

1. Рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає його засновник (засновники).

2. Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства.

Рішення про утворення комунальних початкових шкіл, гімназій як окремих юридичних осіб, їх реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу), приймають міські, сільські, селищні ради.

Рішення про утворення початкової школи як структурного підрозділу у складі гімназії, його реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) приймає (приймають) засновник (засновники) такого закладу.

Під час утворення закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний враховувати вимоги ліцензійних умов провадження освітньої діяльності у сфері загальної середньої освіти.

У разі реорганізації чи ліквідації закладу загальної середньої освіти засновник зобов’язаний забезпечити учням можливість продовжити здобуття загальної середньої освіти на відповідному рівні освіти.

Реорганізація, зміна типу, ліквідація закладу загальної середньої освіти у сільській місцевості допускається лише після громадського обговорення проекту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.

Стаття 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту».

Здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні забезпечують:

- початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

- гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

- ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Початкова школа функціонує як окрема юридична особа або як структурний підрозділ гімназії.

Гімназія та ліцеї функціонують як окремі юридичні особи.

За рішенням засновника ліцей може також забезпечувати здобуття базової середньої освіти та, як виняток, здобуття початкової освіти.

Заклад загальної середньої освіти, що здійснює освітню діяльність на декількох рівнях загальної середньої освіти, має тип закладу вищого рівня, на якому провадиться освітня діяльність.

Можливі наслідки проведення в життя рішення для різних соціальних груп населення та заінтересованих сторін:покращення якості освітніх послуг, раціональне та ефективне використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців закладів освіти Єланецької селищної ради.

Обґрунтування:

Станом на сьогодні на території Єланецької селищної ради функціонують 10 закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів (8 закладів загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, 2 опорних заклади освіти та 4 філії опорних закладів освіти). Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена на оплату праці з нарахуваннями педагогічних працівників. Середня наповнюваність класів по громаді становить 13 учнів (міська місцевість – 20, сільська місцевість – 10).


Заходи з оптимізації шкільної мережі планується провести з метою створення єдиного освітнього простору, раціонального та ефективного використання наявних ресурсів, їх спрямування на задоволення освітніх потреб учнів та вихованців. Дія прийнятого рішення поширюватиметься на учнів та їх батьків.

Отже, можливими варіантами вирішення питання щодо перспективного планування спроможної освітньої мережі на території Єланецької селищної ради є трансформація закладів освіти.

Зокрема, відповідно до вищеперерахованих Постанов та Законів змінити тип та перейменувати Великосолонівський ліцей Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області у Великосолонівську гімназію Єланецької селищної ради Вознесенського району Миколаївської області.

Формат проведення громадського обговорення:у зв’язку з дією воєнного стану введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», враховуючи наказ Мінреінтеграції від 30.11.2022 року №280, відповідно до якого Єланецька селищна рада включена до Переліку територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 09 грудня 2020 року № 1236 (зі змінами) та забороною масових зібрань, пропозиції та зауваження приймаються у письмовій формі із зазначенням особи та контактної інформації заявника за адресою селище міського типу Єланець, вулиця Паркова, 15-А.

Також, із дотриманням усіх заходів безпеки публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі закладів освіти або в приміщеннях, які мають можливість вмістити всіх бажаючих, які беруть участь в обговоренні конференцій, форумів, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю за окремим графіком.

Пропозиції, розповсюджені через соцмережі, до уваги прийматися не будуть.

До участі в обговоренні запрошуються усі мешканці Єланецької територіальної громади.

Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення: Клобукова Людмила Володимирівна, заступник Єланецького селищного голови Єланецької селищної ради.

Контактна особа:Бурлака Тетяна Юріївна, начальник відділу освіти та спорту Єланецької селищної ради.

Місце знаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення:селище міського типу Єланець, вул. Паркова, 15-А. Електронна адреса:elrayvno@ukr.net. Телефон: (05159) 9-12-02

Строк проведення громадських слухань: з 12 грудня 2022 року по 20 грудня 2023 року.

Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення:узагальнення висловлених у ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором протягом 12 днів після закінчення строку подання пропозицій. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті засновника.

Кiлькiсть переглядiв: 144