Всеукраїнський тиждень права в Єланецькій гуманітарній гімназії

/Files/images/gruden_2014/tig_pr (5).JPG /Files/images/gruden_2014/tig_pr (4).JPG

Тиждень права є чи не першим і чи не наймасштабнішим правовим заходом, який проводиться в Україні. Він узагальнює собою цілу низку соціально-значимих заходів і спрямований на утвердження в Україні правової держави, на підняття рівня правової культури, поваги до найвищих цінностей, які охороняються правом.

Указом Президента України від 8 грудня 2008 року №1149/2008 започатковано проведення Всеукраїнського тижня права щороку в тиждень, що включає 10 грудня - Міжнародний день прав людини, який відзначається в честь проголошення Генеральною Асамблеєю ООН у 1948 році Загальної декларації прав людини.

Сьогодні у суспільстві виникає величезний інтерес до права як механізму безконфліктної реалізації своїх інтересів. Правом урегульовуються складні соціальні відносини, забезпечується сталість суспільного розвитку, виховується нове покоління. Для втілення цього в життя необхідно, аби кожна людина була освічена в праві, щоб кожний не лише знав, але й умів застосовувати правові знання. Задля цього і реалізується норма статті 57 Конституції України та Національна програма правової освіти населення в Україні.

/Files/images/gruden_2014/tig_pr1.JPG /Files/images/gruden_2014/tig_pr (6).JPG

В цьому році в Єланецькій гуманітарній гімназії в рамках Всеукраїнського тижня права пройшли різноманітні правовиховні заходи. Для п’ятикласників – подорож у світ права разом з героями українських казок. Для шестикласників – правова вікторина, переможцями якої стали Харчишина Аня та Жук Максим. У конкурсі « Я маю право» перемогла команда 3(7) А класу, а з завданням по створенню юридичного глосарію краще і швидше справилися учні 3(7)-Б класу. Восьмикласники з задоволенням пограли в різні правові ігри та порозгадували кросворди. Виставка літератури правового змісту допомогла підготуватися до конкурсу «Міс і Містер правознавець» учнів 5(9) класу. Ці почесні звання вибороли Івон Юлія, Баймлер Ігор, Кушнір Роман та Фалько Аліна Турнір юних правознавців 6(10) класу проходив в районній бібліотеці. Команди «Інтелектуал» та «Ерудит» довели відповідність і правильність назв команд, а в особистому заліку переможцями – інтелектуалами та ерудитами стали Забродська Юлія та Стучинський Евген. Учні випускного 7(11) класу допомагали готувати книжкову виставку, інформаційні матеріали, кросворди, підбирали та показували фільми на правову тематику. І все це – з високим рівнем відповідальності, адже вони – переможні обласного турніру юних правознавців, що проходив в листопаді цього року. І на завершення старшокласники побували в районному суді, де за круглим столом зустрілися з головою районного суду Раєвич Тетяною Михайлівною та поспілкувалися з теми «Сучасна державна правова політика по запобіганню та протидії корупції в Україні».

10 грудня в усіх учнівських колективах з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини пройшли Всеукраїнські уроки «Права людини».

Не меркнуть зорі -

Йдуть у небуття,

Бо мають право вік світити.

Ми маємо право на життя,

І гідно мусимо жити.

Лагачева Л.А., вчитель правознавства Єланецької гуманітарної гімназії

Кiлькiсть переглядiв: 447